Svartvit randig legendar - Hasse Persson

Svartvit randig legendar
Varje fotbollsklubb har sina legendarer. Malmö FF har Bosse Larsson och "Todde" Jönsson, HIF har "Henke" Larsson och Kalle Svensson och Landskrona BOIS har Hasse Persson. HP kort och gott.

En lång gänglig idrottstalang som föddes i skånska Klippan 1929 och gjorde sina första fotbollserfarenheter i hemmaklubben Klippans BIF. När han var 20 år så kom han till Helsingborgs IF 1949 och efter tre år i HIF gjorde han sin första match i landslaget. Debut i 8-1 matchen mot Finland 1952 och för HP del startade det med ett hattrick. Senare den hösten spelade han också in det avgörande 2-1 målet i en landskamp mot Norge.
Tredje landskampen var mot Italien. Mål igen men blev utbytt i halvlek efter en nackskada. Skadan i nacken blev ödesdiger. Han var tvungen att tack nej till provspel i Milan och det kom att påverka hela hans liv.
Hans karriär i HIF blev minst sagt turbulent. Egensinnig, glad för festande och van att gå sina egna vägar blev till slut för mycket för klubben från Sundets pärla. Under åren i HIF blev det 54 matcher i Allsvenskan och 27 mål.
1955 kom han till Landskrona Bois och det var där hans legendstatus skulle blomma ut. Hela 327 A-lagsmatcher och 257 mål. Många har vittnat om hans storhet. Ett av dessa vittnen, själv en fotbollslegend, Roger Magnusson. Han berättade för Svenska Dagbladets Jan Majlard 2004 att:

– Jag var bara 16 år när jag mötte honom första gången med Åtvidaberg. Då var han ändå i slutet av karriären.
– Han gjorde två mål. På det första gick han över (Bengt) ”Julle” Gustavsson och nickade in bollen. Det andra var helt otroligt. Han sköt på halvvolley från nästan halva plan. Han hade ett så helvetiskt kort tillslag. Och så snabbt som han fick den under kontroll!
– Han är den störste svenske bolltalang jag någonsin sett! Det står jag för..
Sagt av en spelare som själv kanske tillhör den kategori spelare som har tillskrivits det epitet.

Så sent som 1961 gör han sin sista match (av fyra) i blågult. I en match på Malmö Stadion spelade han in ett av målen när landslaget mötte Pressen.
1965 avslutade han i BOIS och gick tillbaka till Klippan för nedvarvning.
Staketrävarna i Landskrona kan fortfarande i en alltmer rosaskimrande ton snacka om HP. Spelaren som kom 20 minuter innan match, alltid var solbränd och gjorde i stort sätt vad han ville - också med bollen.
HP en klassiska fotbollslegend som dog 2001 men fortfarande lever i folks medvetande och historier.

Text: Bo Hulten
Foto: Anders Hilding
Källor, Helsingborgs Dagblad, Svenska Dagbladet, Wikipedia