Rickard Dahl - EM-guldet 1958 och historien runt detta (friidrott)

Publiceringsdatum: 22 juli 2023
Text: Bo Hulten
Bild: Från Rekordmagasinet

Svenskt på toppen av Europa

Under flera år på 1950 och 60 talet fanns det svenska höjdhoppare i Europatoppen. Vi som är uppvuxna under de här åren minns Benke Nilsson som vann EM 1954, skånske Rickard Dahl som vann EM i Stockholm 1958 och så kanske den störste under de här åren, Stig "Stickan" Pettersson som tog brons 1958 och silver 1962. Tre EM i rad med stora svenskintressen i just höjdhopp. Skall väl nämnas att Stickan också hoppade till sig två fjärdeplatser i OS-sammanhang.
Den skånska anknytningen i detta är naturligtvis Landskronasonen Rickard Dahl. Han vann sitt EM-guld den där sommardagen på svenska olympiastadion i Stockholm. Rickard som dåförtiden bodde och tävlade i Södertälje kom till EM med ett personligt rekord på 208 och hade egentligen inte med utgången att göra i den yttersta toppen av tävlingen. Han var förvisso en riktig tävlingsmänniska och hoppade sällan över 2 meter på träning men hade gjort det några dagar innan EM och hade byggt upp en dos av självförtroende inför tävlingarna.

 Till slut blev guldet hans och mästerskapsrekordet kom att lyda på 212 cm. Dessutom svensk rekord. 25 år ung hade han nått peaken i sitt idrottsliv. Höjdhoppet blev aldrig mer detsamma och han lade slutligen av 1961. Skolade om sig till journalist. Hamnade på Södertälje Tidning och sedermera på NST, Nordvästra Skånes Tidningar där han under många år var sportchef. Han levde till 2007 och dog 74 år gammal.
Han kom ofta tillbaka och lyssnade på Hylands referat från EM -58. Hyland som dåförtiden, skolad i Sven Jerrings anda inte tog ut svängarna lika mycket som han senare skulle göra och sa så här i radioreferatet efter att Dahl klarat 212:

"Nu klartecken från funktionärerna,
ribban ligger kvar,
nu klartecken att 212 klarat av Dahl.Otroligt fantastiskt, en strålande
prestation"


 Läs gärna en fullmatad artikel om Dahl i IMV:s årsbok 2016 - där en annan Landskronason - Åke Jönsson - fd Sportchef på Sydsvenskan skriver om Rickard Dahls liv.