En av de stora kvällarna
Text: Bo Hultén Bild Bildbyrån
2023-02-09
När man kommer till Malmö Stadion och dess historia så är det få händelser som är mer mytomspunna än friidrottsgalan på Malmö Stadion den 5 augusti 1991. Den ryske världsrekordhållaren Bubka hade beordrat upp ribban på 6.10. Det var mörkt i i Malmö. Ett sådant där mörker som brukar kallas augustimörker men fortfarande känns varmt. När galan började och innan solen gått ner var det 28 grader.
24500 personer hade kommit för att se galan men nu när Bubka skulle avsluta var det många som var på väg hem. Klockan var efter 22.00. Folkmassorna ringlade sig genom Pildammarna, längs John Erikssons väg och kvällen var slut.
Men inte för Bubka. Han hade betalt för varje världsrekord sades det och han höjde bara en centimeter per tävling.
Bubka var sliten. Hade ont i en häl och det var inte idealiska förhållande för hans del. Men ändå lyckades hans samla ihop sig. Sög energi från de kvarvarande på läktarna och lyckades sätta sitt 28:e världsrekord.
Sergej Bubkas sägs minnas den här kvällen extra mycket och för oss så hade tålamod att vara kvar hela tiden - och som var kvar - vi kan säga - "Jag var där när Bubka slog rekordet"
2022-12-05 Text Bo Hulten Bild: Idrottsmuseet och SMK Malmö
En av de stora dagarna på Malmö Stadion
15 september 1961 - var en av de största dagarna på Malmö Stadion - genom tiderna. Då för första gången arrangerades VM-finalen i speedway på en plats utanför Wembley, London, England.
Malmö hade snuvat både Stockholms Stadion som var en erkänt populär arena för speedway och lika nybyggda Ullevi i Göteborg på den här goda konfekten.
Kvällen den 15 september du undertecknad fick se och för första gången i livet också riktigt lukta en sport - speedway. Luktminnet från kvällen kan fortfarande 60 år senare känna igen den där speciella doften som annars bara hör hemma i Målilla, Vetlanda och andra metropoler för den här idrotten.
Utfallet för svensk del var ju oerhört gott. Trippel på prispallen och en åttondeplats och de 19.100 åskådarna var så där saliga som man kunde vara en fredagkväll hösten 1961.
Ove Fundin, Björn Knutsson, Göte Nordin hette svenskarna som skulle stiga upp på prispallen och Rune Sörmander blev åtta och minst framstående av svenskarna, denna kvällen.
En artikel på nätet, presenterad av arrangörsklubben Kaparna ger oss hela historien. Läs gärna den på den här länken.
http://www.kaparna.nu/historik/Annat/malmo-1961.htm
Foto: (foto Malmö Museer och kaparna)
2022-11-14 Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet
Tidernas största sportarrangemang i Skåne
Mellan åren 1930-39 kördes tio gånger Saxtorps GP - för motorcyklar. Det var den tidens absolut största folkfest i svenska idrottssammang. Den genomsnittsliga publiksiffran de här åren låg på 100.000 personer med en topp 1939 - första krigsåret - på 150.000 åskådare.
SMK Malmö var arrangörer och man körde på avlysta vägar runt Saxtorp. Bra kommunikationer, trevliga öltält och oftast ett fantastiskt väder lockade de stora folkmassorna till de racerstinna tävlingarna.
Saxtorp lever kvar i folkminnet som något som samlade skåningarna strakt de något mörka åren under 1930-talet.
(foto Malmö Museer )
2022-10-24 Text: Bo Hulten Bild: Bildbyrån
VM i fotboll 1958 - är en legendarisk svensk idrottsupplevelse. En upplevelse för oss som nation som kanske är det största som idrotten har skapat i detta land. Andra åsikter finns säkert....
Det finns naturligtvis andra idrottsbegivenheter som drabbat oss med samma magnitud - då tänker man på Ingemar Johanssons VM-seger i boxning, fotbollssommaren 1994, raden av Björn Borg-kopplingar och Stenmark-haussen. Men kanske är ändå just VM-58 det allra största.
För många var det så att den första TV:n hade inköpts precis innan just den här sommaren men också för att den stora generationen av 40- och 50-talister precis hade kommit till medvetande och för första gången fick uppleva något mer omskakande av "nationell lägereld" än Hylands Karusellprogram med Snoddas i högsätet och andra minnen.
VM-finalen och allt det där som skedde i kungliga huvudstaden kan vi lämna därhän och fokusera på vilka avtryck VM gjorde i vår landsända.
Malmö stod som värdar för fyra matcher.
Inledningsmatchen Västtyskland - Argentina. Tysk seger med 3-1 och alla tiders publikrekord på Stadion med 31.156 åskådare
I tredje omgången spelade Västtyskland - Nordirland. En match som slutade 2-2. En spelare som utmärkte sig i den matchen var Harry Gregg, Nordirlands målvakt.
Sedan spelades det en omspelmatch i Malmö mellan Nordirland - Tjeckoslovakien. Lagen hamnade på samma poäng i grundspelet och dåförtiden räknades inte målskillnad (annars hade tjeckerna gått vidare) Nu vann Nordirland omspelet efter förlängning, 2-1.
Sedan spelade man också en kvartsfinal i Malmö - den fjärde matchen. Västtyskland-Jugoslavien slutade 1-0 och bilden nedan är hämtad från den matchen.
På Olympia i Helsingborg spelades två matcher.
Västtyskland - Tjeckoslovakien 2-2 och Tjeckoslovakien - Argentina hela 6-1.
Tjeckerna var alltså vassa men förlorade två gånger mot Nordirland med uddamålet. Men den minnesgode kanske kommer ihåg att det gick bättre för tjeckerna fyra år senare. Det blev VM-final mot Brasilien den gången. Men det är en helt annan historia.
Fyra matcher i Malmö och två i Helsingborg innehöll det skånska VM-äventyret 1958.
Fotnot: Ytterligare två matcher spelades i den sydliga VM-gruppen. Detta skedde på Örjans Vall i Halmstad
Bilden nedan: Tyske Uwe Seeler sträcker ut i matchen mot Jugoslavien. Nr 9 i Jugoslavien var Vujadin Boškov - sedermera framgångsrik tränare för lag som Real Madrid, Feyenoord, Roma, Napoli och guldmakare i Sampdoria på 90-talet.
Foto: Bildbyrån
2022-08-12 Text: Bo Hulten Foto: Foto i svart/vitt från Ängelholmsbygdens Idrotthistoriska /Lars Carlsson
Det är dagarna 80 år sedan bilderna i den här notisen togs. Då arrangerades för första och enda gången Sim-SM i lång bana, i Ängelholm. På Simstadion nere vid nuvarande Klitterhus. En imponerande anläggning som var fullt modern för den tidens mått. Översiktsbilden är en privatbild tagen något år tidigare. Prisutdelningsbilden innehåller pristagarna Ingrid Thavelin, Eskiltuna, segraren Kerstin Åkerberg, IFK Stockholm, trean Kjerstin Sörensen, Malmö SS.
Om dessa pristagare kan sägas att Ingrids dotter Gunilla Lundberg vann fem SM-guld för Umeå. Gunilla gifte sig sedan med svenske mästaren på 100m fritt Svante Rasmusson. Denne tog ytterligare medaljer som OS-silvermedaljör i Modern Femkamp. Deras dotter Cecilia har varit SM-tvåa på 100 fjäril.
Segrarinna Kerstin Åkerberg är egentligen värd en egen historia. Men låt oss bara nämna att hon vann Masters-VM i simning år 2016 och då SR P1 en entimmesdokumentär om henne.
Trean Sörensen hade en pappa som länge var ordförande I Malmö Simsällskap.
Intressantast kanske prisutdelaren. Erik Bergvall. Simläraren på Ribban 1902-03. Stiftaren av Svenska Simförbundet 1904. Ordförande och stiftare av FINA det Internationella Simförbundet. Stadionchef i Stockholm under 30 år och författare till många OS- böcker - bla den från 1912.
Foto i svart/vitt från Ängelholmsbygdens Idrotthistoriska /Lars Carlsson
foto: Malmö Museer, Idrottsmuseet, SCIF, Bildbyrån mfl.
webmaster: Bo Hultén