Skånska Idrottsanläggningar

Cykelvelodromer en bristvara i Sverige – men Skåne har en……
När vi kommer till Olympiska Spel så är det en del idrotter som uppenbarar sig och som man inte är helt bekant med. Det är bl.a bancykling. En idrott som inte är den mest frekventerade i vårt land. Danskarna är ju stora på den varianten av cykelidrott - också. Man kör ju bl.a årligen Six Days i Köpenhamn - i Ballerup Super Arena. Men i Sverige har det varit tunnsått med bancykling.
Men det har funnits arenor i Sverige för bancykling. Lund hade den allra första velodromen i landet- Placerad på samma plats som nuvarande Centrala Idrottsplatsen är placerad. Banan byggdes av Lunds Bicycleklubb och stod klar 1892. Banan i Lund hade ett innermått på 1000 meter - så det var en rejäl runda.
Det cyklades också på andra ställen i landet - på bana men inte doserade banor dock. I Malmö fanns Rörsjöbanan. Denna anläggning blev inte så berömd för sina cykeltävlingar utan mer för att här var första gången fotboll spelades i organiserad form i landet. Mer om detta i en annan artikel senare.
Stockholm var staden som satsade ordentligt på velodrom. 1923 så invigdes en högklassig anläggning i stan. Hornsbergs Velodromen. Den hade ett innermått på 333.1/3 meter och en åskådarkapacitet på ca 10.000 personer. Här tävlades både med cykel och motorcykel. Redan 1924 fick ägaren AB Velodromen ekonomiska problem som inte kunde lösas. År 1927 godkändes velodromen i Hornsberg inte längre som tävlings- eller träningsanläggning och 1931 revs den slutligen. På platsen anlades Kristinebergs IP som öppnade 1933.
1977 byggdes det en ny velodrom i landet. Denna hamnade i Trelleborg. 160 meters innermått och placerad utomhus. Aktiviteten var stor de första åren men sedan dalade intresset och banan förföll. 2016 renoverade man anläggningen och idag är man i full drift igen.
2010 byggdes landets första inomhusvelodrom. I Falun. Velodromen ägs av Hagströmska Gymnasiet som är ett idrottsgymnasium med fullständigt program när det gäller cykel bland annat. Falun-velodromen har ett innermått på 190 meter och en bredd på 5 meter blus det smala bottenplanet,
I Malmö finns en förening av entusiaster som kallar sig Malmö Velodromsällskap och sedan 10 år tillbaka kämpat för en cykelvelodrom i Malmö. Får se om man lyckas?

Text: Bo Hultén
Foto: Idrottsmuseet, Stockholmskällan och SCIF.

Text: Bo Hulten  Bild: Idrottsmuseet

En bild säger mer än 1000 ord
Det är en kulen julidag 1923. Vi befinner oss på Jägersro. Jägersro är Sveriges äldsta stationära tävlingsbana för hästsport
Den gamla träläktaren är placerad 150 meter väster om mållinjen. Det är en stor dag för svensk travsport. Trav hade körts på Jägersro sedan 1907 och spel hade förekommit i privat regi under de första åren men just den här dagen, den 15 juli 1923 så hävdes det sk. totalisatorsförbudet och spel tilläts i större omfattning.

Nypremiären för detta skedde på "travets hemmaplan" - Jägers. Alla på bilden följer målgången i det här loppet med största intresse och man kan notera några damer - tex längst bak strax strax framför läktaren med all säkerhet är på väg att spela hem vinster. På läktaren är det en kvinna som höjer sprogrambladet i luften och konstaterar framgång vid målgång.
Några å andra sidan ser aningen besvikna ut. Så är det ju i travets värld. Några få vinner och fler förlorar.
Bilden snart 100 år och Jägersro komer att flyttas inom kort. En epok går i graven - men förhoppningsvis kommer den att blomstra på annat håll.

(klicka gärna på bilden om du har dator)

2022-12-29 Text: Bo Hultén Bild: Idrottsmuseet

Baltiska Spelen 1914.

På väg till finalerna av Baltiska Simspelen - är kronprinsparet Gustav Adolf och Margaretha. Man har gått hela den långa vägen ut till Ribersborgs Kallbadhus - för dagen omdöpt till Malmö SImstadion för att kunna härbärgera fina simtävlingar.

Fotografen är den välbekante Ragnar Küller.
Till vänster på bilden står föremålet som vi lutar våra ögon på. Vagnen som fraktar alla produkter från land ut på bryggan. Lars Gunnar Bengtsson och Per Jönsson påpekar i sin praktbok om Ribban att den där vagnen känner vi igen!
Ja, fortfarande år 2022 används den för sin ursprungliga uppgift. Återbruk är viktigt dessa dagar.
Vad den blivande kungen och hans för tidigt avlidna gemål tyckte och vilka simresultat det blev - nej det vi har vi inte kolla på.
Men vagnen. Den finns kvar och lever i största välmåga!

2022-12-14 Text av Bo Hultén Foto Burlövs Kommun
Gymnastiksalen på Hvilan Folkhögskola byggdes efter dansk modell och var klar 1884. Byggnadsminneförklarades år 1991.
Anläggningen med träfasad och fullt utrustad med funktionell gymnastiksalsutrustning anses av vissa vara landets i äldsta gympasal som är i bruk idag....
Palestra i Lund var klar 1883 men används inte som gymnastiksal längre.
Sveriges allra första gymnastiksal var Gymnastikhuset i Strängnäs. Klart 1852. Huset finns kvar men används inte som gympasal längre. Lustigt nog liknar Hvilans och Strängnäsbyggnader varann. Du kan se Gymnastikhuset i Strängnäs här - https://www.europaskolan.se/.../Europaskolan_Strangnas...

2022-12-12    Text och foto Bo Hultén

Ystad river inte sina anläggningar!

I Ystad har man gjort två bra saker med sina idrottsanläggningar! Minst!
Bollhuset eller "Bollen" - som fram till 1974 - härbärgerade "hambollen" i stan och rymde 700 åskådare - har bevarats. Enda hallen med parkettgolv i Ystad kommun. "Bollen" byggdes till Fritdsutställningen 1936 och tjänade då som restaurang. Sedan blev det handboll för fulla muggar. Det gällde att gå in på rätt sida när det var match mellan di röde och di vide. Annars hängde gliringarna lågt. Bollen rankades vid RF:s 100 jubileum som en av Sveriges 100 viktigaste Idrottshistoriska anläggningar.

"Bollen" fick lämna över som huvudarena för inomhussport till Österportshallen 1974. Invigningsmatch med handbollslandskamp mellan Sverige och Danmark. Hallen var i full verksamhet fram till 2015 - då man slog igen för gott med en match mellan IFK och YIF. Året efter revs hallen. Numera har den ersatts med Ystad Arena.

Simhallen, kallades Fritidsbadet, byggdes 1961 i samma kvarter som "Bollen". Badet stängdes 2014 och hade då levt några år på övertid. Sedan byggdes vägg i vägg med Ystad Arena den nya simhallen. Gamla Fritidsbadet behölls till stora delar. Man byggde till så att det blev ett hotell med simhallsprägel. I matsalen kan man se de gamla kakelväggarna, trappan upp till 3 och 5 meters trampolinen, den stora klockan etc. Läktargradängerna är bevarade och är en del av restauranginredningen.. Man hittar startpallar i hotellkorridorerna och massor av andra detaljer.

Kuriosa av i sammanhanget är att entrén till gamla badet var entré till polisstationen i den engelska upplagan av Mankell. Skrivaren av denna notis har ett deltagande på 4,5 sekunder i en av de första filmerna. Rollen bestod att agera pappersbärare i trappan upp till andra våningen. En ack så bärande roll i sammanhanget....
För den intresserade är Fritiden väl värd ett besök.

2022-10-02 Text: Bo Hulten Bild Bo Hultén

Ibland så bara måste man berätta en historia. (och det kan vara utanför Skånes gränser det utspelar sig)

Har man snöat in på Idrottshistoria så är den här lilla berättelsen värd att veta. Problemet är kanske bara hur man skall få in den under epitet ”Skånsk Idrottshistoria” - men låt oss vända upp och ned på storyn för att nå dit.
Henning Muller vann 15 SM-guld i tennis. Tre av dem i singel resten i dubbel. Allra mest framgångsrik var han i mixeddubbel där tillsammans med Sigrid Frick vann 7 SM-titlar. Han deltog i två olympiska spel, 1912 i Stockholm och 1920 i Antwerpen. Henning föddes i Stockholm men slutade sina dagar i Västra Karup, i närheten av Båstad. Han dog 1980 och just hans koppling till Skåne via Båstad gör att denna historia platsar in på ”Skånsk Idrottshistorias” sida,
För det var så att på OS 1920 spelade Henning dubbel tillsammans med Olle Andersson och det gjorde man i Antwerpen. Nionde plats blev det. Olle Andersson, för övrigt från Gävle, vann ett SM-guld i singel och några i dubbel. Andersson var lite av en bohem och hade en talang för tennis som var lite utöver det vanliga. Under många år efter hans tenniskarriär gick ryktet om hans fantastiska spelförmåga och unika idrottsmannagärning.
Efter OS-starten 1920 så fick Olle Andersson en anställning på Klavreströms Bruk. Bruket tillverkade massor med olika produkter – men hade kaminer i gjutjärn som främsta meriter på sitt produktions-CV. Olle kom till Klavreström officiellt för att sköta brukspatronen räkenskaper men egentligen var det som tennistränare han skulle spela en roll.
Hans förmåga som bokhållare var inte riktigt på professionell nivå. Det sägs att han startade varje morgon med att öppna sin vänstra översta skrivbordslåda och titta ner i den några sekunder för att sedan stänga den och låsa densamma. Efter han avsked från jobbet några år senare bröt man upp lådan och där sägs ha legat en fasttejpad lapp där det stod " debet till vänster och kredit till höger" (eller om det var tvärtom.)
Men vad skulle han då göra som bokhållare för Ivar Ekströmer som var brukspatronen på Klavreströms bruk? Jo patron var gravt tennisintresserad och på sina ägor hade han ett sädesmagasin som var byggt på 1820-talet. Detta magasin var också likskjul och hade en del andra uppgifter i bygden och på bruket.
I detta magasin, på andra våningen lät han inreda det som kom att bli Sveriges första privata tennishall. Den kom att stå klar i början av 1920-talet och den är fortfarande i drift.
Här har det spelats tennisberömdheter som Gustav V som var du och bror med patron och som alla vet var en tennisdåre. Här har också på senare tid funnits matcher med Mats Wilander och under 2000-talet har Jonas Björkman tagit ett och annat brysselsteg här.
När man skulle måla golvet häromåret så togs ett stadigt grepp och tag i ett gammalt rykte att det skulle finnas dolda saker under ena långväggen. Einar Jolin, en av landets stora målare i början av förra seklet och samtida och kamrat med bl.a. Isacc Grünewald skulle ha gjort en målning som skulle finnas i hallen. Sagt och gjort. När man renoverade, plockade ner masonitskivorna längs ena långsidan kom det fram en 10 meter lång muralmålning av Jolin. Denna har nu blivit renoverad och pansarglas sitter framför så att halkande tennisspelare inte skall förstöra sig själva och målningen.
Bilderna som bifogas denna togs i slutet av augusti 2022 och vi kan konstatera att patronens bana kommer att stå sig många år framöver.
Vill du besöka det hela? Kontakta Klavreströms Samhällsförening och besök deras museum som ligger i våning 1.
Fotnot. Såg man filmen "Bokhandlaren som slutade bada" med Jarls Kulle och Margaretha Krook så kan man kanske komma ihåg scenen när fru Krook puttar in Kulle i en kamin och han får ett brännsår i ändan och där stod just "Klavreströms Bruk" (overifierad uppgift)

2022-05-02  Text: Bo Hulten  Bild Idrottsmuseet

Historiska Idrottsanläggningar.
Runt om i Skåne finns det massor av idrottsanläggningar som har passerat "bäst-före-sista-datum" - åtminstone som idrottsanläggningar. Men för den sakens skull så kan de leva ett behagligt liv i andra former. En av dessa anläggningar är Ribersborgs Kallbadhus. Omtalat och lovordat av generationer av badare som badningen epicentrum i världen.
Men en gång i tiden så var detta en kvalifixcerad idrottsanläggning - värd för diverse mästerskap. "Ribban" invigdes 1898 och redan 1905 hölls här de första svenska mästerskapen i simning. SM i simning hade då några år i ryggen med sin officiella start 1899.

SM-tävlingarna skulle komma utanför storstaden Stockholm och efter en runda 1904 i Göteborgstrakten blev då Malmö värdar för SM. Efter de SSM-tävlingarna dröjde det ett antal år innan nationella tävlingar återigen kom till Malmö. Året var 1914 och Baltiska Spelen i idrott arrangerades parallellt med den Baltiska Utställningen.
SM i simning återkom till Malmö 1919 när Malmö Simsällskap firade sitt 50års jubileum och sista gången det arrangerads SM på Ribban var 1944. Det kom också att bli sista gången som nationella tävlingar simmades på det som officiellt kom att kallas Malmö Stadion när det var tävlingsdags.
1956 byggdes SImhallsbadet på Regementsgatan och simtävlandet kom av sig av naturliga orsaker och "Ribban" fick övergå till att enbart vara en "lisa för kropp och själ" för Malmöborna.
(Bilden från Baltiska utställningen 1914. Start för herrarnas 1500m fritt i den 33 1/3 meter långa bassängen)