Autograferna från England-Sverige på Wembley 1959

Publiceringsdatum: 2022-12-09   
Text: Bo Hulten
Foto: Bo Hultén

63 år senare hittar man.....

Detta nästan oansenliga vykort finns i mina gömmor. Innehåller autograferna från ett av de mest klassiska svenska fotbollslandslagen - nämligen det som slog England på Wembley 1959. England var vid den tiden - nästan på riktigt - världens bästa fotbollsnation. Idag är dom det definitivt inte alls men tron är lika stark nu som då.

Tillbaka till vykortet. England hade fått stryk en gång tidigare på hemmaplan - 1953 - av den gyllene ungerska fotbolls generationen som kallades "De Magiska Magyarerna".
Ungern vann med 6-3 den gången (i returmatchen 1954 i Ungern vann man med 7-1).


1959 var det dags igen - märk väl att man spelat fotboll i landskampsform sedan 1800-talet - och Sverige vann på Wembley med 3-2. Det var året efter vi tagit silver i VM, TV hade kommit och det var en ny värld som öppnade sig.

Då fick den 7-årige grabben i Malmö ett vykort (som följdes av många fler) från en medlem i den tidens UK - tre man som var föregångare till en Förbundskapten. Hans namn var Einar Jonasson och han var från Borås och Elfsborgs starke man. Denne Einar var kollega med min pappa och visste att den unge Malmöpågen var galen i fotboll. Därför skickade han vykort med spelarautografer och kortet ovan är ett exempel på detta.

Kortet avsändes från Dublin där Sverige mötte Irland och förlorade med samma siffror som man vunnit med mot England 3-2. Laguppställningen var samma i bägge matcherna och numreringen på den tiden var statisk, från 1 till 11 och på vykortet finns följande namn:

1/ Bengt "Zamora" Nyholm
2/ Orvar Bergmark kapten
3/ Sven Axbom
4/ Torbjörn Jonsson
5/ Åke "Bajdoff" Johansson
6/ Sigge Parling
7/ Bengt "Fölet" Berndtsson
8/ Henry Thillberg Malmö FF
9/ Agne Simonsson
10/ Rune Börjesson
11/ Bengt Salmonsson. Helsingborgs IF

Dessutom finns följande namn också på vykortet
Harry Bild (spelare), Lennart Backman (spelare) George Raynor (tränare), Einar Jonasson (UK) Birger "Farsan" Sandberg (UK) S-O Liljedahl (läkare).

Matcherna man spelade var:
England-Sverige 2-3 den 28 oktober
Irland-Sverige 3-2 den 1 november.


På Youtube finns det ett klipp med alla svenska målen - där man kan njuta av bla. Agne Simonssons storhet. Han fick ju Dagbladsguldet efter den bedriften.
Se klippet här - https://www.youtube.com/watch?v=okleLr9X02w