En bild säger mer än 1000 ord - Skånska idrottsbilder från det förgångna

Text: Bo Hultén   Bild: SCIF:s arkiv
Det är landskamp i fotboll. På Stockholms Olympiastadion möts Sverige och Danmark. Det är en grådisig oktoberdag - närmare bestämt den 14 oktober. Slantsinglingen pågår och den skotske domaren Thomas Robertson är beredd med pipan i munnen redan innan matchen. På läktarna är det nästan fullt. 20000 åskådare skall se Sverige ta sig an ärkefienden Danmark denna gråa söndageftermiddag. Men matchen slutar med dansk seger 3-1. Man fick revansch för förlusten på Idrottsparken från året innan. Sverige vann då med 2-1.

Bilden är tagen för snart exakt 100 år sedan. Det kan slås av på bilden är skotten Robertsons fina ekipering. Keps, kavaj och skjorta. En prydnad för domarkåren.
Ännu skall det dröja 14 månader innan Sven Jerring finns bredvid planen när Radiotjänst startar den 1 januari 1925 men man kan ana Hans Villius röst kommentera vädret, kepsen och slantsinglingen i en sentida TV-dokumentär.
Som sagt en bild säger mer än......

2022-12-27  Text: Bo Hultén Foto: Idrottsmuseet
  I vår serie "En bild säger mer än 1000 ord - har vi hämtat en bild från Malmö Gymnastikförbund år 1915.
Du som har en dator skall naturligtvis klicka på bilden för att göra den större och bara njuta över den enorma uppställning som du ser framför dig.
Fotografen är okänd men originalen finns hos SCIF.
Du ser var bilden är tagen? Så klart!
Framför nuvarande Petriskolan. Då hette skolan Realskolan i Malmö.

2022-12-19 Text av Bo Hultén Foto Idrottsmuseet
Idrott är inte bara 1-0, sluttiden 1,17,2 eller allsvenska medaljer. Idrott är så mycket annat. Det kan vara som det var på Gymnastiklägret i Ljungbyhed 1925.
3000 ungdomar som campar, lever lägerliv, badar och gör allt det där man kan göra på sommaren tillsammans med kompisar.
Skånes Gymnastikförbund arrangerade det här lägret för snart nästan 100 år sedan.
Sedan var det uppvisning. Kronprinsen, den blivande kung Gustav den VI Adolf inspekterade tillsammans med biskopen i Lund, Rodhe uppställningen av alla gymnaster. Gymnastikdirektören Lilly Dufberg arrangerade det hela. Publiksifrran den här sommardagen skämdes inte för sig. 30.000 personer satt på läktarna.
Rörliga bilder kan man också se från det här lägret ioch den här dagen. Är du nyfiken? Då skall gå till filmarkivet och se filmen via denna länken - https://www.filmarkivet.se/.../gymnastiklagret-a.../

2022-11-17  Text: Bo Hulten  Foto: Idrottsmuseet

"En bild säger mer än 1000 ord".

Otto Ohm levde mellan 1884 till 1960 och är mannen som verkligen dokumenterade Malmö under det tidiga och fram till mitten av 1900-talet. Otto hette han liksom sin far - Otto den äldre och bägge fotograferade så mycket tygen höll. Otto den yngre kallades "Bebbe" och jobbade tillsammans med sin far i fotoateljén på Rundelsgatan 20 och 23. En ateljé som han sedan övertog efter sin far.

På det här foto har "Bebbe" fångat den svenske mästaren i 10 -kamp Skotte Jacobsson. Skotte tog sitt SM-guld 1910 och tävlade för IFK Malmö. Skotte kom att bli svensk representant i Tiokamp på OS-1912. En tävling som han kom att bryta efter fyra grenar. På OS deltog han också i 100 m - 200m löpning och tresteg. Som bäst 16:e man i tresteg. En gren som vanns av en annan svensk - "Topsy" Lindblom. Sedermera känd som nöjespappa på Nalen i Stockholm.
Skotte noterade 13.33m och "Topsy" Lindblom 14.76m. Dessa resultat kan jämföras med att SM-guldet 2022 vann på 15.58 m

(foto Malmö Museer)s

2022-11-11  Text: Bo Hultén   (foto Axel Malmström, Stockholm och SCIF)

Segast i staden

Anders Ahlgren
 var en brottare som kanske bland det segaste som idrottsvärlden sett. Jo, han var född i Malmö (St Petri församling) - i februari 1888 och levde fram till 27 december 1976. Men det var inte hans 88 år på jorden som gjorde honom till det segaste vi fått uppleva. Utan det var hans finalmatch vid Stockholms-OS 1912.
Han gick upp i final mot finnen Ivan Böhling och de bägge herrarna brottades i 9 timmar utan att man kunde avgöra matchen. Domaren bröt efter dessa nio timmar och matchen förklarades oavgjord. Man menade att eftersom ingen vann matchen så skulle ingen ha guldmedalj. Bägge tilldelades silvret.

Året efter blev han både världs- och europamästare. Han brottades totalt mellan åren 1907 och till 1935. Vann VM-silver 1911 och 1922, tre Sm-guld och brottades alla dagar för GAK Enighet.
Civilt jobbade han med konserver och var också delägare i en minkfarm.
(foto Axel Malmström, Stockholm och SCIF)

2022-11-08   Text:  Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet

"En bild säger mer än 1000 ord" del 3
Här en bild från 1929 - föreställande MAI:s propagandalöpning.
Löparna kommer på Stora Nygatan och har i fonden Malmö Teater och BEKÅ:S byggnad. Malmö Teater som var inrymt i den vänstra delen av den stora byggnaden var stans stora teaterlokal mellan 1809 och 1938. Då såldes den delen till BEKÅ - som hade startats 1922. Bekås använde teatern till lager och på 60-talet revs innandömet av lokalen för att byggas om till de nuvarande affärslokalerna.
BeKå såldes 1971 till HM - som finns kvar i huset.
Men det är inte det som är huvudsaken i bilden utan med vilket intresse stafettlöpning följdes i innerstaden. Hur dessa nöjen samlade folkmassor innan TV:s tid i vårt land. Man kan förstå att de lokala idrottsmännen mest men även kvinnor, vid den här tiden kom att bli välkända - just lokalt.

(foto Malmö Museer)

2022-11-05  Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet

Per Henrik Ling - "den svenska gymnastiken fader" - levde 1776 till 1839. Hans minne och hans inflytande var länge väldigt starkt på människor som idkade fysisk rörelse i vårt land. I Malmö fick han en byst vid Malmö IP:s entré. Invigningen av denna byst på en hög granitsockel gjordes 1914 - i maj månad, strax innan invigningen av Baltiskan.

Då hade man renoverat Malmö IP och uppdaterat den gamla cykelanläggningen med doserade kurvor till en friidrotts- och fotbollsarena. En av landet modernaste sade man då.
Som synes av bilden - foto av Atelier Jonn R. Küller - har bysten en central plats vid Fersens väg (namnändrad från Villagatan 1904). Spårvagenen snuddade statyn och ingen som passerade området kunde missa Ling.

Denna plats fick Ling ha fram till 1944 då Malmö Stadsteater byggdes och då flyttades statyn den till nuvarande entré. Inte lika framstående placering.

Om Ling kan sägas mycket. Med tanke på senare tiders diskussioner om statyer på idrottskopplade människor kan konstateras att han var rejält död innan han blev staty i Malmö.
(foto Malmö Museer)
fotnot:
PH Ling grundade GIH i Stockholm, han var fäktmästare vid Lunds Universitet, han är mannen bakom den klassiska svenska massagen, han fanns på baksidan av alla medaljer i samband med Stockholms OS 1912, Lingvallen vid Ängelholm har alla hört talas om och mycket mer.

2022-10-27   Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet

På temat - "En bild säger mer än 1000 ord"


Här en bild av fotbollslaget vid Kronprinsens husarregemente - K7. Bilden tagen tidigt på 1900-talet - förmodligen år 1900.
K7:s fotbollslag här uppställt vid dess idrottsplats öster om regementsbyggnaderna. Ungefär där dagens Hästhagens IP ligger.
Här byggdes 1910 en officersmäss som efter regementets nedläggning 1927 förvandlades till Kronprinsens Restaurang. Mer känd som danspalatset Arena (nedlagt i mitten på 50-talet.

Klicka gärna på bilden och notera det grova gräset. Finlir på den mattan var nog omöjligt.
(foto Malmö Museer)

2022-10-12 Text: Bo HUlten  Foto: Idrottsmuseet

Sportmaskotens debut i Malmö??
En bild kan säga mer än tusen ord. I Malmö Museums arkiv med idrottsbilder finns massor med bilder skapade av Malmöfotografen Otto Ohm (1884-1960). Den här bilden är från pingstafton 1947. På Malmö IP mötte då Malmö FF, det engelska ligalaget Blackpool i det årets första internationella match. Att bilden har blivit kvar och sparats berodde mycket på att den engelske målvakten hade en mascot i målet under matchen - något som inte var så ofta förekommande vid den tiden..
Som sagt - en bild säger mer än tusen ord !

När vi ännu är inne på ämnet sportmaskotar - så det första fotbolls-VM:et som hade en genomgående maskot - var VM i England 1966. Tidigare hade man visserligen haft diverse souvenirer i samband med mästerskap - men inte EN uttalad maskot. Läsekretsen kanske kan hjälpa oss med tidigare exempel på maskotar i samband med större idrottsevent.....

2022-10-19   Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet

MFF-orkestern
Vi som fick chansen att växa upp till fotbollskultur på Malmö Stadion under de sista åren på 50-talet och under 60-talet - minns förhandsunderhållningen med Malmö FF:s orkester. Men långt innan dessa tider så hade orkestern bildats och förgyllt tiden innan kick-off på Malmö IP. Därifrån är bilden nedan hämtad.

Tre klubbar i landet hade egen orkester - förutom MFF också AIK och Elfsborg. MFF-orkestern hade också andra uppdrag än att bara spela under MFF-matcherna - Första Maj arrangemang tex.

"Colonel Bogey" och ledmotivet ur filmen "Bron över floden Kwai" - var höjdpunkter i deras repertoar.

Vi som var i åldern 25+ och fanns på ståplats minns MFF-orkesterns framträdande i samband med den sk. snömatchen mot Wisla Kraków.i Europacupen 1979. Några snöbollskastsugna pojkar runt 20 år överöste orkestern med snöbollar under spelningen. Orkestern fick backa allt närmare huvudläktaren för att undkomma de kastglada glinas snöbollar. Men en fd. skol-DM mästare i "kast med liten boll" (googla ni under 50) - matades med snöbollar och fick orkestern att retirera in i ryttargången.
Om detta var slutet för MFF-orkestern eller om den fanns kvar senare kanske någon av våra rutinerade i läsekretsen kan upplysa om.
Med andra ord.....
När bildades orkestern och när lades den ner? Har du dessutom en eller annan bild för publicering eller något skriftligt inlägg så skulle det vara kul !!

(foto Gunnar Lundh och Malmö Museer)

2022-08-15 Text: Bo Hulten  Bild: Idrottsmuseet
Idrottshistoria är inte bara årtal, resultat och specifika händelser. Det är också känslor, lukter, ljud, minnen, arenor och tidsepoker. Här sinnebilden på fotbollspublik på 1940 talet. Herrar i rock och hatt. Bilden från entren till Malmö IP 1946. Otto Ohm var där och fotograferade. Man kan nästa ana orden från Jaques Werups bok Hemstaden - "gå poo match i en sånn råckajävel."

2022-06-06  Text: Bo Hultén  Foto: Malmö Stadsarkiv

Allroundkunniga idrottsmän - dvs idrottare som deltagit och deltagit framgångsrikt i flera olika idrotter är det mindre gott om i 2000-talets "idrotts-sverige". Det var annat förr.
Den kanske mest bekante och mest framgångsrike som kan falla under detta epitet - är Gösta "Knivsta" Sandberg. Djurgårdaren som gjorde 52 fotbollslandskamper, 8 Ishockeylandskamper och dito 3 i bandy.

En annan framgångsrik djurgårdare med förmåga i många idrotter var Sven Tumba. Massor med landskamper i ishockey, en ynka landskamp i fotboll, vinnare av "Skandinaviska internationella matchspelsmästerskapet" i golf. Till skrönan om Tumba hör också att han skulle vunnit SM i vattenskidor - men sanningen är att han aldrig tävlat med dessa "laggar" på fötterna.

För att landa i vår del av världen så letar vi efter män och kvinnor som skulle kunna matcha dessa herrar. Finns dessa? Helst med tre idrotter på hög nivå.
Vi kanske kan locka med ett namn som förhoppningsvis också hittar in i IMV:s årsbok. Namnet Sven Malmfält. Svensk mästare i singel och dubbel - badminton. 1940-41. Tvåa i skytteligan av handbollsallsvenskan när han spelade i IFK Malmös gula tröja på 1940-50-talet. Fruktad kanoniär i SK Rans allsvenska vattenpololag och till detta skånsk juniormästare i simning.
Men finns det fler? Rannsaka ditt minne och kommentera gärna detta nedan!
Sven finns på den bifogade bilden längst upp till vänster. Tv. om honom en annan Malmö-bekanting Åke "Vavillni" Wihlney som blev TV-stjärna i slutet av journalistkarriären

Foto: AB TEXT & BILDER, MALMÖ - Malmö Stadsarkiv)