Malmö FF:s historia är också historien om 81 målvakter
Malmö FF bildades 1910. 113 år senare har det spelat 81 målvakter i A-laget. Ja alla har inte spelat i Allsvenskan - så klart men många. Många har också bara spelat en eller två matcher. Som test, som lån eller kanske också av någon annan orsak.
I fyra inlägg på IMV:s Facebook sida och på IMV:S hemsida (www.imv.nu) skall vi lista alla dessa målvakter. Vi skall inte berätta deras historia för detta skulle det krävas så mycket mer. Ja kanske en hel tjock ljusblå bok. En tegelsten med massor av svartvita bilder från tiden då det begav sig fram till idag målvakterna är stora som hus och utrustade i allsköns färger. För så är det. En målvakt då liksom idag måste vara färgstark för att märkas och inte minst bli ihågkommen. För många fotbollsklubbar historia är dess målvakter.
Vi börjar med de som bara att spelat en match i den ljusblå tröjan. Det är nämligen 21 stycken. Tjugoen målvakter som kommit från när och fjärran och alla hoppats att det skulle bli just, mer än en match.
Du som läsare av dessa rader får gärna göra en kommentar om någon målvakt som du minns eller inte alls vill minnas. Vi gör bara ett litet urval av dessa spelare Här kommer listan placering i spelade matcher från nr 60 till 81.
Nr 62 Nils Isak Olsson är en verklig MFF-legendar. En person som gav hela sitt liv åt Malmö FF. Hans stora insatser kom inte att bli på planen utan bredvid den. Medhjälpare, styrelseledamot, sponsor - ja Isak han personifierade allt det som en idrottsförening vill ha av en medlem. Isak var MFF - lika mycket som Erik Persson var det. Han gjorde en match i MFF-målet. Det kunde han leva på hela livet.
Nr 64 Einar Jonasson Gjorde en match för MFF som lån från IF Elfsborg. I Boråsklubben gjorde han 182 allsvenska matcher och fick också vakta det svenska A-landslagsmålet fyra gånger.
Hans bror Sven är fortfarande den spelare som gjort flest mål i Allsvenskan - 252 stycken. Einar blev efter fotbollskarriären lagledare i Elfsborg och under 1950-talet utgjorde khan tillsammans med Nalle Halldén och Erik Persson, från IFK Norrköping och MFF - UK-staben som skötte landslaget innan en förbundskapten anställdes.
Nr 74 Gareth Howells spelade en match i MFF. Numera är han ordförande i Hattersley FC som finns i Stockport. Detta är den första brittiska klubben för den svenske landslagsspelaren Antony Elanga när han flyttade över kanalen med mamma och syskon och spelade fotboll i England.
Nr 80 Melker Ellborg lånades ut till Ariana FC i Malmö under sommaren.
Nr 81 Viktor Andersson är utlånad av MFF just nu och står i framgångsrika Lunds BK i division 1.
Statistik: Bertil Siberger
Text: Bo Hultén
Foto: Privata och Bildbyrån
2023-09-23
På torsdagen delade Malmö Stad i samarbete med MISO och IMV årets nya plattor på Idrottens Walk of Fame på Stadiontorget mellan Eleda Stadion och Malmö Stadion.
Prisutdelare var Fritidsnämndens ordförande Sanna Axelsson
Raimo Helminen (vars tröja ännu inte har hissats i Malmö Arena) namns stod på den ena och den andra bär namnet Carl Holmberg - Malmö Stads förste svenske mästare i en idrottsgren överhuvudtaget. Idrottaren som vann SM-guld i friidrott i tidernas begynnelse - för IFK Malmö.
Efter möte bjöds på fika i mästarrummet och Björn Hedman fick ett snack med Raimo Helminen.
om de hedrade idrottarna:
Carl Holmberg, friidrott
Friidrottaren Carl Holmberg tävlade i både höjdhopp och tresteg. Han var Malmös första svenska mästare. Carl blev svensk mästare i 1903 svensk mästare i höjdhopp på 175,5cm (svenskt rekord) samt i tresteg på 12,38.
Raimo Helminen, ishockey
Superstjärna i ishockeylaget MIF som han representerade i sju säsonger.
Två gånger svensk mästare och världsmästare 1995 samt Europacupmästare med MIF, då han gjorde det avgörande målet. Fram till 2019 hade han världsrekord i antal landskamper med 331 stycken. Raimo har även deltagit i sex olympiska spel.
foto: Olle Kristensson
Text: Bo Hultén / Malmö Stad
.
18 september Nya plattor på på Walk of Fame
Nu på torsdag presenteras två nya klassiska idrottsprofiler med plattor på på Stadiontorget mellan nya och gamla stadion.
En icke levande profil som fanns med i idrottens barndom i Malmö och en som tillhör nya generationens idrottare. Bägge med stor idrottslig betydelse för Malmö Stad.
Evenemanget startar kl 15,30 ute på torget med avtäckning av plattorna sedan bjuder Malmö Stad - som är värdar för arrangemanget - på en fika inne i Mästarrummet där vi får träffa en av de hyllade idrottarna som kommer att utfrågas av Björn Hedman.
Välkomna torsdagen den 21 september kl. 15.30
Läs måndagens pressmeddelande här - klick
Olympiska Spelen på IMV:s FB-sida
Den 29 juli 1948 invigdes de Olympiska Spelen i London. Efterkrigstidens första Olympiska Spel och de första moderna spelen. Då den 29 juli är det exakt 75 år sedan det startade.
Följ oss på Facebook varje dag under perioden 29 juli-14 augusti på IMV:s sida där vi celebrerar minnet av OS -48.
Å du locka gärna en kompis att dela vår sida så får hon eller han också vara med. Detta under mottot ”OS till alla!” Gå till vår FAcebooksida för att hänga med - klick>
Har du inte Facebook kan du följa vår London-OS serie här klick
2029-05-29 Roger drog fullt hus
Idag hade vi vår hedersmedlem Roger Gottfridsson som gäst i IMV. Roger som slutade i styrelsen i samband med årsmötet 2023 berättade om sin uppväxt i Tollered och Floda. Om livet som från typograf till sportchef på tidningen Arbetet. Om hur han hoppade av skolan i tidig ålder och skrev sport i Alingsås Tidning redan som 13-åring. Om sina möten med stora och små idrottsmän och kvinnor.
Hur 5 barn – 24 barnbarn - 9 barnbarnsbarn har påverkat hans liv. Hur idrotten och politiken likaså.
Uppdrag i föreningar och förbund. Om hur har varit att rapportera från 15 olympiska spel.
Hans historier om skidåkaren Wolger Andersson och om idrottsledaren Johan af Klerker kan ingen annan berätta.
Känslosam blev han när Berndt Johanssons OS-guld på cykel i Montreal kom på tal men också när han berättade om rycket av Torbjörn Nilsson i Cupvinnarcupfinalen mot Hamburger SV. Ett ryck som ledde fram till det andra IFK-målet och hur han hyllade laget som vann mot China första gången i lag-VM bordtennis och där han i samma mening utnämnde J-O Waldner till tidernas bästa svensk inom idrott.
Men det var också historien om matchen mellan Sara Simeoni mot Ackermann i höjdhopp på EM 1976. En match som ledde till världsrekord på 201cm i hällande regn och där stora sportskvinnor stöttande varandra. Detta och mer därtill innehöll snacket och historier finns lagrade för fler sittningar med Roger. En närmast oändlig källa att ösa idrottskunskap ur. Gammal som ny. Vi hoppas att få bjuda in honom fler gånger.
Text; Bo Hulten
Foto: Olle Kristensson
John Johansson har avlidit !!!
Tyvärr har vi nåtts av det tråkiga budskapet att vår Hedersledamot John Johansson somnade in under natten till söndagen den 23 april i en ålder av 91 år.
John Johansson har varit styrelseledamot, som revisor och andra uppdrag i Idrottsmuseets Vänner, IMV, i stort från bildandet 1985.
När John år 2016 valde att dra sig tillbaka och avgå som revisor blev han av ett enhälligt årsmöte utsedd till Hedersledamot i IMV.
John var född på Möllevången i Malmö och var aktiv för föreningslivet i Malmö både som ekonomichef och sedermera tillförordnad direktör i Fritid Malmö. Dessutom har han varit medlem i ett stort antal föreningar i Malmö, såväl politiska som idrottsliga. John var under ungdomsåren aktiv i scouterna och som idrottsintresserad tonåring blev han 1951 medlem i MFF som han sedan dess i obruten följd varit medlem i. Sitt MFF följde han i vått och torrt och alltid lika kul var det att diskutera med honom om något kring hans favoritlag.
John har varit aktiv inom bowlingen för såväl MFF som Kulladal. Hans intresse, arbete och betydelse för föreningslivet i Malmö visar inte minst alla de årsredovisningar och bokslut som John gjort för många av Malmös föreningar genom åren. I början av 2000 talet säges det att uppåt ett 50 tal föreningar medverkade han i med arbetet kring deras årsredovisningar.
Idrottsmuseets vänner, Kockums Fritid, Fotbollens Vänner, Kulladals bowling och MFF är några av de organisationer och föreningar som John höll sig mycket aktivt uppdaterade kring.
John Johansson var en omtänksam och mysig hedersman och lämnar ett stort tomrum efter sig.
För styrelsen i IMV
2023-03-09 Nästa IMV-möte
Måndagen den 24 april kl.10.00 har vi nöjet att hälsa Arenachefen Karin Mårtensson välkommen till Idrottsmuseets Vänner
2023-03-09 Årsmöte
Onsdagskvällen bjöd på årsmöte Idrottsmuseets Vänner – IMV. Kvällens föreställning inleddes med ett uppskattat föredrag av vår egen årsboksredaktör Jeanette Rosengren som berättade sanna och osanna historier om berömda människor som varit i eller kommer från Malmö.
Namnlistan bestod av Wilma Rudolph, Staffan Tapper, Olof Palme, Börje Lantz, Pelé, Bosse Högberg, Anita Lindblom, Östen Warnerbring, Peter Sarstedt, Anita Sardell. Jane Horney, Zarah Leander och Christopher Isherwood.
Efter detta ett årsmöte med drygt 80 stycken närvarande medlemmar och efter valen, där nye styrelsemedlemmen Olle Kristensson invaldes - avtackades mångårige styrelsemedlemmen Roger Gottfridsson och upphöjdes till Hedersmedlem i föreningen. Denne förre sportchefen på Arbetet har dock lovat att kvarstanna i årsboksredaktionen.
2023-03-01 Årsmöte
Välkomna till IMV:s årsmöte - onsdagen den 8 mars kl. 18.00 (obs ändrad tid)
Först har vi årsmötesförhandlingar sedan möter vi IMV:s årsboksredaktör på KIRA förlag - Jeanette "Vante" Rosengren som kåserar om kända människor som varit i Malmö
Vi bjuder på en enklare förtäring och vill därför att ni anmäler er via:
mail till Bodil Nilsson - klick eller sms på tel 0706-356140
Anmälan senast 1 mars kl 23.59
Plats: Baltiska Hallen Mästarrummet (gå in mellan Baltiskan och Ishallen och gå längst ned i Baltiskans södra foajé = där finns Mästarrummet)
Printa gärna ut handlingar till årsmötet
Årsberättelse
Dagordning årsmöte
foto: Malmö Museer, Idrottsmuseet, SCIF, Bildbyrån mfl.
webmaster: Bo Hultén