Text: Bo Hultén Bild: SCIF:s arkiv
Det är landskamp i fotboll. På Stockholms Olympiastadion möts Sverige och Danmark. Det är en grådisig oktoberdag - närmare bestämt den 14 oktober. Slantsinglingen pågår och den skotske domaren Thomas Robertson är beredd med pipan i munnen redan innan matchen. På läktarna är det nästan fullt. 20000 åskådare skall se Sverige ta sig an ärkefienden Danmark denna gråa söndageftermiddag. Men matchen slutar med dansk seger 3-1. Man fick revansch för förlusten på Idrottsparken från året innan. Sverige vann då med 2-1.
Bilden är tagen för snart exakt 100 år sedan. Det kan slås av på bilden är skotten Robertsons fina ekipering. Keps, kavaj och skjorta. En prydnad för domarkåren.
Ännu skall det dröja 14 månader innan Sven Jerring finns bredvid planen när Radiotjänst startar den 1 januari 1925 men man kan ana Hans Villius röst kommentera vädret, kepsen och slantsinglingen i en sentida TV-dokumentär.
Som sagt en bild säger mer än......
2022-12-27 Text: Bo Hulténn Foto: Idrottsmuseet
I vår serie "En bild säger mer än 1000 ord - har vi hämtat en bild från Malmö Gymnastikförbund år 1915.
Du som har en dator skall naturligtvis klicka på bilden för att göra den större och bara njuta över den enorma uppställning som du ser framför dig.
Fotografen är okänd men originalen finns hos SCIF.
Du ser var bilden är tagen? Så klart!
Framför nuvarande Petriskolan. Då hette skolan Realskolan i Malmö.
2022-11-17 Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet
"En bild säger mer än 1000 ord".
Otto Ohm levde mellan 1884 till 1960 och är mannen som verkligen dokumenterade Malmö under det tidiga och fram till mitten av 1900-talet. Otto hette han liksom sin far - Otto den äldre och bägge fotograferade så mycket tygen höll. Otto den yngre kallades "Bebbe" och jobbade tillsammans med sin far i fotoateljén på Rundelsgatan 20 och 23. En ateljé som han sedan övertog efter sin far.
På det här foto har "Bebbe" fångat den svenske mästaren i 10 -kamp Skotte Jacobsson. Skotte tog sitt SM-guld 1910 och tävlade för IFK Malmö. Skotte kom att bli svensk representant i Tiokamp på OS-1912. En tävling som han kom att bryta efter fyra grenar. På OS deltog han också i 100 m - 200m löpning och tresteg. Som bäst 16:e man i tresteg. En gren som vanns av en annan svensk - "Topsy" Lindblom. Sedermera känd som nöjespappa på Nalen i Stockholm.
Skotte noterade 13.33m och "Topsy" Lindblom 14.76m. Dessa resultat kan jämföras med att SM-guldet 2022 vann på 15.58 m
(foto Malmö Museer)s
2022-11-11 Text: Bo Hultén (foto Axel Malmström, Stockholm och SCIF)
Segast i staden
Anders Ahlgren var en brottare som kanske bland det segaste som idrottsvärlden sett. Jo, han var född i Malmö (St Petri församling) - i februari 1888 och levde fram till 27 december 1976. Men det var inte hans 88 år på jorden som gjorde honom till det segaste vi fått uppleva. Utan det var hans finalmatch vid Stockholms-OS 1912.
Han gick upp i final mot finnen Ivan Böhling och de bägge herrarna brottades i 9 timmar utan att man kunde avgöra matchen. Domaren bröt efter dessa nio timmar och matchen förklarades oavgjord. Man menade att eftersom ingen vann matchen så skulle ingen ha guldmedalj. Bägge tilldelades silvret.
Året efter blev han både världs- och europamästare. Han brottades totalt mellan åren 1907 och till 1935. Vann VM-silver 1911 och 1922, tre Sm-guld och brottades alla dagar för GAK Enighet.
Civilt jobbade han med konserver och var också delägare i en minkfarm.
(foto Axel Malmström, Stockholm och SCIF)
2022-11-08 Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet
"En bild säger mer än 1000 ord" del 3
Här en bild från 1929 - föreställande MAI:s propagandalöpning.
Löparna kommer på Stora Nygatan och har i fonden Malmö Teater och BEKÅ:S byggnad. Malmö Teater som var inrymt i den vänstra delen av den stora byggnaden var stans stora teaterlokal mellan 1809 och 1938. Då såldes den delen till BEKÅ - som hade startats 1922. Bekås använde teatern till lager och på 60-talet revs innandömet av lokalen för att byggas om till de nuvarande affärslokalerna.
BeKå såldes 1971 till HM - som finns kvar i huset.
Men det är inte det som är huvudsaken i bilden utan med vilket intresse stafettlöpning följdes i innerstaden. Hur dessa nöjen samlade folkmassor innan TV:s tid i vårt land. Man kan förstå att de lokala idrottsmännen mest men även kvinnor, vid den här tiden kom att bli välkända - just lokalt.
(foto Malmö Museer)
2022-11-05
Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet
2022-10-27
Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet
På temat - "En bild säger mer än 1000 ord"
Här en bild av fotbollslaget vid Kronprinsens husarregemente - K7. Bilden tagen tidigt på 1900-talet - förmodligen år 1900.
K7:s fotbollslag här uppställt vid dess idrottsplats öster om regementsbyggnaderna. Ungefär där dagens Hästhagens IP ligger.
Här byggdes 1910 en officersmäss som efter regementets nedläggning 1927 förvandlades till Kronprinsens Restaurang. Mer känd som danspalatset Arena (nedlagt i mitten på 50-talet.
Klicka gärna på bilden och notera det grova gräset. Finlir på den mattan var nog omöjligt.
(foto Malmö Museer)
2022-10-12 Text: Bo HUlten Foto: Idrottsmuseet
Sportmaskotens debut i Malmö??
En bild kan säga mer än tusen ord. I Malmö Museums arkiv med idrottsbilder finns massor med bilder skapade av Malmöfotografen Otto Ohm (1884-1960). Den här bilden är från pingstafton 1947. På Malmö IP mötte då Malmö FF, det engelska ligalaget Blackpool i det årets första internationella match. Att bilden har blivit kvar och sparats berodde mycket på att den engelske målvakten hade en mascot i målet under matchen - något som inte var så ofta förekommande vid den tiden..
Som sagt - en bild säger mer än tusen ord !
När vi ännu är inne på ämnet sportmaskotar - så det första fotbolls-VM:et som hade en genomgående maskot - var VM i England 1966. Tidigare hade man visserligen haft diverse souvenirer i samband med mästerskap - men inte EN uttalad maskot. Läsekretsen kanske kan hjälpa oss med tidigare exempel på maskotar i samband med större idrottsevent.....
2022-10-19 Text: Bo Hulten Foto: Idrottsmuseet
MFF-orkestern
Vi som fick chansen att växa upp till fotbollskultur på Malmö Stadion under de sista åren på 50-talet och under 60-talet - minns förhandsunderhållningen med Malmö FF:s orkester. Men långt innan dessa tider så hade orkestern bildats och förgyllt tiden innan kick-off på Malmö IP. Därifrån är bilden nedan hämtad.
Tre klubbar i landet hade egen orkester - förutom MFF också AIK och Elfsborg. MFF-orkestern hade också andra uppdrag än att bara spela under MFF-matcherna - Första Maj arrangemang tex.
"Colonel Bogey" och ledmotivet ur filmen "Bron över floden Kwai" - var höjdpunkter i deras repertoar.
Vi som var i åldern 25+ och fanns på ståplats minns MFF-orkesterns framträdande i samband med den sk. snömatchen mot Wisla Kraków.i Europacupen 1979. Några snöbollskastsugna pojkar runt 20 år överöste orkestern med snöbollar under spelningen. Orkestern fick backa allt närmare huvudläktaren för att undkomma de kastglada glinas snöbollar. Men en fd. skol-DM mästare i "kast med liten boll" (googla ni under 50) - matades med snöbollar och fick orkestern att retirera in i ryttargången.
Om detta var slutet för MFF-orkestern eller om den fanns kvar senare kanske någon av våra rutinerade i läsekretsen kan upplysa om.
Med andra ord.....
När bildades orkestern och när lades den ner? Har du dessutom en eller annan bild för publicering eller något skriftligt inlägg så skulle det vara kul !!
(foto Gunnar Lundh och Malmö Museer)
2022-06-06 Text: Bo Hultén Foto: Malmö Stadsarkiv
Allroundkunniga idrottsmän - dvs idrottare som deltagit och deltagit framgångsrikt i flera olika idrotter är det mindre gott om i 2000-talets "idrotts-sverige". Det var annat förr.
Den kanske mest bekante och mest framgångsrike som kan falla under detta epitet - är Gösta "Knivsta" Sandberg. Djurgårdaren som gjorde 52 fotbollslandskamper, 8 Ishockeylandskamper och dito 3 i bandy.
En annan framgångsrik djurgårdare med förmåga i många idrotter var Sven Tumba. Massor med landskamper i ishockey, en ynka landskamp i fotboll, vinnare av "Skandinaviska internationella matchspelsmästerskapet" i golf. Till skrönan om Tumba hör också att han skulle vunnit SM i vattenskidor - men sanningen är att han aldrig tävlat med dessa "laggar" på fötterna.
För att landa i vår del av världen så letar vi efter män och kvinnor som skulle kunna matcha dessa herrar. Finns dessa? Helst med tre idrotter på hög nivå.
Vi kanske kan locka med ett namn som förhoppningsvis också hittar in i IMV:s årsbok. Namnet Sven Malmfält. Svensk mästare i singel och dubbel - badminton. 1940-41. Tvåa i skytteligan av handbollsallsvenskan när han spelade i IFK Malmös gula tröja på 1940-50-talet. Fruktad kanoniär i SK Rans allsvenska vattenpololag och till detta skånsk juniormästare i simning.
Men finns det fler? Rannsaka ditt minne och kommentera gärna detta nedan!
Sven finns på den bifogade bilden längst upp till vänster. Tv. om honom en annan Malmö-bekanting Åke "Vavillni" Wihlney som blev TV-stjärna i slutet av journalistkarriären
Foto: AB TEXT & BILDER, MALMÖ - Malmö Stadsarkiv)
foto: Malmö Museer, Idrottsmuseet, SCIF, Bildbyrån mfl.
webmaster: Bo Hultén