Vilka är de största segrarna i Allsvenskan (för herrar)

Vilka är de största segrarna i Allsvenskan (för herrar)
Tre matcher brukar nämnas i sammanhanget om största segrar i fotbollsallsvenskan. Alla tre med en segermarginal på 12 mål. Malmö FF är inblandade i två av dessa och HIF en. Dessa tre matcher är:

13-1 Helsingborgs IF - IFK Eskilstuna 21 oktober, 1928
Det här är nummer ett i serien av stora segrar. I den femte Allsvenskan 1928 vann HIF med 13-1 över IFK Eskilstuna. Serie slutade med att HIF vann Allsvenskan och Eskilstuna åkte ur.

12-0 Malmö FF - Halmstads BK 3 juni, 1943
Detta är den första av två matcher med detta resultat som MFF har varit iblandade i. Bilden under notisen är tagen från denna match. Det lustiga att Malmö, som blev femma i serien det året slutade på samma poäng som sexan, ja just det Halmstad men i slutomgången 1943 skåpade MFF ut Halmstadlaget.

12-0 Malmö FF - Jönköping Södra IF 26 maj, 1949
Det här var en av de första (den fjärde) av 49 seriematcher som MFF vann i rad det där magiska året när man stod på absoluta peaken av sin förmåga nationellt. 12-0 matchen mot J-södra innehöll tre spelare som noterade hattrick. Calle Palmér, Börje Tapper och Stellan Nilsson. Dessa tillsammans med Kjell Rosen två och "Todde" Jönsson ett skulle för alltid skriva in sig i den historiebok som beskrivs som landets mest överlägsna fotbollslag.

Text: Bo Hultén
Foto: Otto Ohm / Idrottsmuseet i Malmö
Bilden: Arne Hjertsson gör mål nr tre på Halmstad 1943